حقوق زن در طلاق توافقی چیست ؟
مقدمه
طلاق توافقی را میتوان معادل (uncontested divorce) در نظر گرفت چون طرفین در مورد همه چیز توافق دارند همچنین معادل (no fault divorce)
در نظر گرفت چون در آن هیچیک از طرفین مقصر قلمداد نمیشود. در طلاق توافقی، در خصوص حقوق مالی زن مانند مهریه، جهیزیه و… مسئله حضانت
و ملاقات فرزندان با توافق و تفاهم طرفین تصمیمگیری میشود و این توافق در حکم دادگاه ثبت میشود و ضمانت اجرای قانونی پیدا میکند.
منبع: وکی پدیا
نکته: طبق ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی ، شوهر می تواند بدون دلیل خاصی از همسر خود جدا شود و محدودیتی در این موضوع ندارد و فقط باید حقوق زن را پرداخت کند (نفقه،مهریه، اجرت المثل) .
در طلاق باید تشریفاتی مانند: خواندن صیغه طلاق ،و حضوردو شاهد مرد عادل انجام شود .
توجه: طلاق از سوی مرد با طلاق از سوی زن تفاوت هایی دارد
نکته: موارد انحلال نکاه فقط محدود به طلاق نیست،اگر یکی از زوجین فوت کند،تغییر جنسیت بدهد، یا یکی از زوجین مرتد بشود( از اسلام خارج شود) نکاح فسخ می شود.
نکته: برخی از زوجین تصور می کنند برای طلاق باید به دفتر رسمی طلاق مراجعه کنند و در آنجا دادخواست خود را ثبت نمایند اما طبق قانون حمایت از خانواده ، ابتدا باید به یکی از شعب دادگاه خانواده مراجعه کنند و پس از طی مراحلی از دادگاه گواهی عدم امکان سازش را بگیرند ( گواهی در قالب رای است) البته یاتوجه به متقاضی ممکن است دادگاه طلاق حکم صادر کند
مهریه در طلاق توافقی
پرداخت مهریه به صورت کامل یا قسمتی از آن کاملا بستگی به توافقی دارد که زن و شوهر با هم به توافق میرسند.
نکته: مهریه در اکثر مواقع در طلاق توافقی در مقابل حق طلاق مرد است. برای مثال شوهر میتواند به زن بگوید که ۱۵۰ سکه از مهریه ات را ببخش تا در مقابل آن از هم طلاق توافقی بگیریم یامرد
بگوید مهریه را به صورت قسطی پرداخت کند، اما معمولا مرد فقط زن را در مقابل کل مهریه طلاق توافقی می دهد .
نفقه در طلاق توافقی
بگذارید نفقه را با یک مثال برای شما توضیح دهم ، مثلا زن و شوهر ۸ سال است که با هم ازدواج کرده اند. و زوج هیچ هزینه ای را برای زندگی مشترکشان هزینه نکرده است (نفقه را پرداخت نکرده است) در این شرایط زوجه می تواند برای گرفتن نفقه آن چند سال اقدامات لازم را انجام دهد .
اما زمانی که زن و شوهر قصد طلاق توافقی را داشته باشند معمولا به این دلیل که مردان قصد طلاق توافقی ندارند و راضی به آن نیستند برای راضی کردن انان زوجه باید مقداری یا همه ی نفقه را ببخشد تا مرد را راضی به طلاق توافقی کند. در واقع در طلاق توافقی گرفتن یا بخشیدن کامل یا بخشی از نفقه کاملا بستگی به توافقاتی دارد که زوجین باهم به آن دست میابند. البته باز هم زن در اکثر مواقع آن را هم می بخشد.
اجرت المثل در طلاق توافقی
اجرت المثل در واقع حقوقی است که زن در ازای کار کردن در خانه شوهر از او میگیرد
نکته: اجرت المثل زمانی به زن تعلق میگیرد که زوج قصد طلاق زوجه را داشته باشد یا خود زن ( زوجه) نخواهد که این کار هارا برای مرد مجانی انجام دهد .
پس در این مورد هم زوجین باید باهم به توافق برسند که زن همه اجرت المثل یا کل آنرا ببخشد که در این مورد هم زن معمولا برای طلاق توافقی کل آن را می بخشد.
جهیزیه در طلاق توافقی
زن می تواند جهیزیه ای را که با خود به خانه شوهر می برد را به صورت یک لیست در آورد که به این لیست سیاهه جهیزیه گفته می شود ، این لیست تنها زمانی اعتبار دارد که خود شوهر هم ان لیست را تایید کرده باشد( امضا کرده باشد) در این مورد هم زن و مرد باید با هم توافق کنند اما در تقریبا همه ی موارد زوجه(زن) جهیزیه را با خود میبرد.
نکته: اگر زوجه و با هم در این مورد به توافقی هم نرسند زن می تواند با استناد به سیاهه برای گرفتن جهیزیه خود اقدام نماید .
نگهداری فرزندان در طلاق توافقی به عهده کیست؟
توجه: بیشترین دخالت دادگاه ها در طلاق توافقی بخاطر امر حضانت فرزند است.
توافقی که طرفین به عنوان پدر و مادر باهم در خصوص فرزندشان انجام میدهند. در دادگاه ها اعتبار دارد و دادگاه بر اساس آن توافق حکم صادر میکند .
مثلا زوجین می توانند:به این شکل توافق کنند که حضانت یا نگه داری فرزند دختری که کمتر از ۸ سال سن دارد با مادر است .
نفقه فرزندان در طلاق توافقی چیست؟
نفقه فرزند ربطی به حضانت فرزند ندارد مثلا حضانت فرزند می تواند بر عهده مادرش باشد. اما اگر پدر وضع مالی خوبی داشته باشد و فرزند هم نیاز به کمک داشه باشد. پدرباید نفقه فرزند را پرداخت نماید.
نکته : مادر هیچ مسئولیتی در قبال نفقه فرزند ندارد.