شرایط طلاق غیابی رأی و حکم
قبل از هر توضیحی در مورد طلاق غیابی باید بدانید حکم غیابی چیست؟
حکم غیابی اصطلاحی است در علم حقوق که عبارت است از حکمی که دادگاه در غیاب مدعیعلیه صادر میکند، خواه به سود وی باشد خواه به ضرر او.در حقوق ایران از ابتدا صدور حکم غیابی تحت شرائطی مشروع دانسته شدهاست. ماده ۳۰۳ قانون آئین دادرسی مدنی ایران مقرر میدارد: حکم دادگاه حضوری است مگر این که خوانده یا وکیل یا قائم مقام یا نماینده قانونی وی در هیچیک از جلسات دادگاه حاضر نشده و بهطور کتبی نیز دفاع ننموده باشد یا اخطاریه، ابلاغ واقعی نشده باشد؛ البته با توجه به ماده ۳۰۵ قانون مذکور تمام احکام غیابی قابل اعتراض است.
منبع: ویکی پدیا
در صورتی که فردی به صورت غیابی محکوم شود رای صادره را رأی غیابی میگویند، رای غیابی در مدت زمان ۲۰ روز بعد از ابلاغ در همان شعبه قابل واخواهی است و فردی که در دادگاه برعلیه او رأی غیابی صادر میشود می تواند در مدت زمان ۲۰ روز از دادگاه با بیان دلایل مشخص تقاضای واخواهی و تجدید نظر کند.
درخواست طلاق هم از قوانین ذکر شده خارج نیست و اگر وقت رسیدگی به خوانده ابلاغ واقعی نشده باشد و در دادگاه هم حاضر نباشد و لایحه هم ارائه نداده باشد در فرض محکومیت، طلاق غیابی است. قابل ذکر میباشد که خواهان و خواسته طلاق می تواند طلاق از طرف زن (زوجه) یا طلاق از طرف مرد (زوج) باشد. در ادامه به تفکیک این دو موضوع میپردازیم.
طلاق غیابی از طرف زن
زن درشرایط زیر میتواند به طرفیت خوانده «مجهول المکان» دادخواست طلاق غیابی بدهد
- غیبت زوج یا مجهول المکان بودن: عدم دسترسی زوجه به نشانی و آدرس زوج.مرد باید به مدت ۴ سال تمام مفقود باشد.
- زوج (شوهر) شرایط چاپ شده در عقدنامه را امضا کرده باشد: بر طبق بند ۸ و ۱۱ عقدنامه ترک منزل به مدت ۶ ماه از موجبات طلاق خواهد بود و اگر زوج در مدت معین در دادگاه حاضر نباشد رأی طلاق غیابی صادر میشود.
- داشتن وکالت کامل در طلاق: اگر زنی حق طلاق داشته باشد یعنی از همسر خود وکالت در طلاق کامل داشته باشد، زن بدون حضور شوهر خود به وکالت از او از طریق طلاق توافقی با انتخاب وکیل دادگستری میتواند مراحل طلاق را انجام دهد.این نکته را در نظر داشته باشید که این نوع طلاق به دلیل حضور وکیل مع الواسطه برای زوج(شوهر) از نظر حقوقی طلاق غیابی به حساب نمیآید.
طلاق غیابی از طرف مرد
حق طلاق براساس ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی در اختیار مرد است. بدین ترتیب اگر زوج (شوهر) دادخواست طلاق به طرفیت همسرش بدهد رای طلاق به طور قطعی صادر خواهد شد اما دو حالت وجود دارد اول اینکه زوجه در دادگاه حضور پیدا کند دوم اینکه زوجه در دادگاه حاضر نشود و لایحه نیز ندهد اما در حالت دوم رای صادره طلاق غیابی است و زوجه (زن) می تواند در مهلت قانونی واخواهی کند. آنچه اهمیت دارد این نکته اهمیت دارد که رای طلاق به درخواست زوج (مرد) از سمت دادگاه صادر می گردد.اما ثبت طلاق با پرداخت حقوق مالی زوجه (زن) که در رای دادگاه منعکس می گردد صورت میگیرد.
حقوق مالی زوجه در طلاق از طرف زوج چیست؟
- مهریه
- اجرت المثل ایام زوجیت (به شرط مطالبه از سوی زوجه)
- نفقه ایام عده
- نفقه معوقه (در صورت مطالبه زوجه و استحقاق او)
- شرط نصف شدن اموال (تنصیف) مندرج در عقدنامه ها به شرط امضاء ، این شرط توسط زوج و وجود داشتن اموالی که بعد از عقد خریداری شده باشد در هنگام طلاق قابل اجرا است. (شرط تنصیف یا همان شرط انتقال تا نصف دارایی شوهر میباشد یکی از شروطی است که در قباله نکاح وجود دارد و زوجین آن را امضا می کنند، این مقدار میتواند بخشی از دارایی و اموال مرد باشد مانن خمس و ربع و ثلث که نباید حد ان از نصف اموال بیشتر شود.)