طلاق توافقی چقدر طول میکشد ؟
توجه : زمان طلاق توافقی در تهران از آذر۹۷ دستخوش تغییرات قرار گرفته است؛ برای کسب اطلاع از آخرین تغییرات به سایت نوبت دهی طلاق و شرایط جدید طلاق توافقی در تهران از اول آذر ۱۳۹۷رجوع فرمایید. (حتما روی عنوان مطلب کلیک کنید)
قابل ذکر است که برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص طلاق توافقی و دیگر مشکلات خانوادگی میتوانید به توضیحات تکمیلی طلاق توافقی که در سایت mp-lawyer اورده شده است مراجعه کنید اما در خصوص این سوال که که طلاق توافقی چقدر طول میکشد و یا این که چقدر زمان میبرد که طلاق انجام شود باید این گونه پاسخ داد که در شهرهای مختلف ایران رویه محاکم خانواده متفاوت است و متاسفانه راه حل مشخصی و یا مدت زمان معلومی از سمت مراجع مربوطه ارائه داده نشده است.
جالب این که بدانید حتی در شهر تهران هر یک از شعبات دادگاه خانواده برای خود رویهای مخصوص دارند. بعضی از دادگاه ها در وقتی که از پیش تعیین شده و در مدت زمان کمتری به پرونده رسیدگی و رای (گواهی عدم امکان سازش) صادر می کنند.برخی دیگر از قضات وقت رسیدگی به پرونده داده و در زمان اعلام شده طرفین دعوی یا وکلای آن ها را برای رسیدگی به پرونده طلاق توافقی دعوت می کنند.
در واقع این چنین است که هر شعبهای که دادخواست طلاق توافقی به آن ارجاع میشود با توجه به سلیقه قاضی تعیین میشود که طلاق توافقی چقدر طول می کشد. عده ای از قضات براین باور میباشند که اگر مراحل طلاق توافقی مقداری زمانبر شود این احتمال وجود دارد که تعدادی از زوجین از تصمیم خود برای جدایی که در بیشتر موارد از روی عصبانیت و لجبازی و بی فکری گرفته شده است و دلایل منطقی پشت ان نیست منصرف شوند و این چنین باعث کاهش آمار خانواده های طلاق و مشکلاتی که بعد از طلاق برای سایر افراد خانواده مخصوصا فرزندان به وجود می آید هستیم و مهر و محبت و صمیمیت بیشتر را به قلب انها هدیه دادهایم.
مدت زمان طلاق توافقی در تهران به چه عواملی ارتباط دارد؟
در پاسخ دهی به این سوال که طلاق توافقی چقدر طول می کشد عوامل دیگری نیز دخیل است بهتر است که این مسئله را بدانید به طور معمول از بیست و پنجم هر ماه تا اول ماه بعد، دادخواست طلاق توافقی و یا هر دادخواست دیگری ثبت شود، به دلیل اینکه که هر شعبه باید آماری ارائه دهد پرونده ارجاع نمی گردد. به این ترتیب اگر دادخواست طلاق در پنج روز آخر ماه ثبت گردد زمان طلاق توافقی کمی طولانی تر می شود.
چرا طلاق توافقی زیاد شد؟
قریب به اکثر طلاق های توافقی در ابتدا راه توافقی نبوده اند، یعنی زوج و زوجه در دادگستری علیه هم جنجال به پا کرده و برای هم مشکلساز میشوند. بسیاری از انها این طور نیستند که بنشینند و با هم تصمیم به طلاق بگیرند. حدود ۲۵ تا ۳۰ درصد طلاقهای توافقی به این صورت است که زوجین بر اثر لجبازی و دعوا، مدت طولانی در دادگاهها وقت و انرژی صرف شکایت میکنند تا اینکه خسته شده ، سپس به این نتیجه میرسند که جنگ و دعوا برای شان بی فایده است و آنها را به نتیجه نمیرساند و تصمیم میگیرند توافقی طلاق بگیرند.
از وکلای پایه یک دادگستری و مشاوران خانواده بسیار نقل شده است که میگویند شاهد پشیمانی و ناراحتی زن و شوهرانی بوده اند که اصرار شدید بر جدایی از طریق طلاق توافقی داشته اما بعد از مدت زمات کوتاهی به این نتیجه رسیدهاند که تصمیم انها تنها ناشی از عجله و عصبانیت و احساسات زودگذر بوده است و راهکارهای بهتر از طلاق توافقی نیز وجود دارد تا اساس و پایه زندگی مشترک و خانوادهشان از بین نرود.
درهر صورت واقعیت قابل انکار نیست که بیشتر زوجینی که تصمیم به طلاق توافقی می گیرند بسیار عجله دارند و این سوال که موضوع بسیار حساسی برایشان تلقی میشود را همیشه از مشاوران و وکلا می پرسند که طلاق توافقی چقدر طول می کشد معمولا با مراجعه به وکیل خواهان این امر هستند که در کمترین زمان ممکن این پروسه به نتیجه برسد اما با توجه به این که در هر دوره شرایط اخذ طلاق توافقی و قوانین و ماده و تبصره های مرتبط به ان کمی تغییر می کند باید با توجه به شرایط موجود پیش رفت.
قطعا اگر در خصوص تغییر زمان اخذ گواهی عدم امکان سازش به وجود آید به شما اطلاع رسانی می شود. حال که به پاسخ رایج ترین سوال خود یعنی این که طلاق توافقی چقدر طول می کشد رسیدید خوب است کمی در مورد مشاوره اجباری در طلاق توافقی هم بحث
کنیم.
به عقیده ما اگر تمایل به مشاوره دارید پیشنهاد میشود که هزینه اندکی پرداخت کنید و از مشاوره های خصوصی خانواده در هر شهری که هستید استفاده کنید در ازاء این مبلغ کم شما شاهد نتایج بهتری میشوید متاسفانه مشاوره های دادگستری که برای طلاق توافقی اجباری شده است حداقل در شهر تهران نمایشی میباشد و در حقیقت موجب تغییر در اصل موضوع نمیشود و بی نتیجه است.
مراحل طلاق توافقی، مدارک و هزینه ها:
زوجین درطلاق توافقی باید در مسائل زیر با هم به توافق برسند:
- مهریهی زن
در طلاق توافقی الزامی ندارد زوجه مهریهاش را به طور کامل بذل کند (بخشیدن مهریه) ممکن است بخشی از مهریه را ببخشد یا حتی زوج حاضر به پرداخت کل مهریه را باشد. این مسئله بستگی به توافق میان زوجین دارد. - نفقهی زن
- اجرتالمثل زن
- حضانت، نفقه و دیدار با فرزند مشترک
- جهیزیه
- سایر توافقات احتمالی
نحوه اعلام توافق:
مکتوب کردن توافقات توسط زوجین و ارائه به دادگاه
تنظیم توافقنامه و حضور در دفتر اسناد رسمی و ارائه آن به دادگاه
مراجعه به وکیل دادگستری و تنظیم توافقات توسط وکیل و امضاء آن توسط زوجین و امضاء وکالتنامه،بدین ترتیب ادامه روند پروسه طلاق بدون حضور زوجین در دادگاه و سایر مراجع را تا انتها وکیل دادگستری انجام میگیرد .
مدارک لازم برای درخواست طلاق توافقی:
- شناسنامه
- کارت ملی
- عقدنامه ( سند ازدواج )
مراحل طلاق توافقی:
۱٫ ثبت دادخواست طلاق توافقی
در مرحله اول، زوجین و یا وکیل قانونی آنها میبایست با همراه داشتن مدارک فوقبه دفاتر خدمات قضایی و یا واحد ثبت دادخواست مراجعه کنند. دادخواست صدور عدم امکان سازش را به ثبت برسانند.
از تاریخ ۹۷/۹/۱ زوجین مکلفند برای ثبت درخواست طلاق توافقی ابتدا به مراکز مشاوره بهزستی مراکز غربالگری بهزیستی مراجعه کنند و پس طی جلسات مشاوره و صدور گواهی عدم انصراف از طلاق اخذ کنند و دفاتر خدمات قضایی بدون وجود گواهی مذکور مجاز به ثبت درخواست طلاق توافقی نمی باشند.
طلاق توافقی تنها در تهران شامل این مشاوره اجباری میشود.
۲٫ تعیین محل دادرسی
بعد از ثبت دادخواست طلاق توافقی، تاریخ رسیدگی به موضوع و دادگاه صالح براساس محل سکونت مشترک زوجین تعیین میگردد. سپس اطلاعات ازقبیل شماره پرونده و شعبه دادگاه ازطریق پیامک برای زوجین ارسال می شود.
۳٫ داوری و مراجعه به مرکز مشاوره
در این مرحله زوجین موظف هستند داورانی را از بین بستگان و افراد مورداعتماد خود جهت صدور گواهی عدم امکان سازش به دادگاه معرفی نمایند. اگر زوجین داور را به دادگاه معرفی نکنند از سمت دادگاه ای داور انتخاب میشود داوران معرفی شده باید حداقل ۴۰ سال سن داشته، متاهل، امین، مسلمان و دارای حسن شهرت باشند.
۴٫ صدور گواهی عدم امکان سازش
از تاریخ ۹۷/۹/۱ زوجین موظف هستند برای ثبت درخواست طلاق توافقی ابتدا به مراکز مشاوره بهزستی مراکز غربالگری بهزیستی مراجعه کنند و پس طی جلسات مشاوره و صدور گواهی عدم انصراف از طلاق اخذ کنند و دفاتر خدمات قضایی بدون وجود گواهی مذکور مجاز به ثبت درخواست طلاق توافقی نمی باشند.
بعد از ارسال نظر مشاور و داور و بررسی توسط قاضی، گواهی عدم امکان سازش در سه نسخه صادر می شود.
با صدور گواهی عدم امکان سازش و قطعیت آن مرحله بعدی مراجعه به دفتر طلاق است.
مدت اعتبار گواهی عدم امکان سازش سه ماه پس از تاریخ قطعیت است.
۵٫ مراجعه به دفتر ازدواج و طلاق
زوجین با در دست داشتن گواهی عدم امکان سازش می توانند برای ثبت طلاق اقدام کنند. پیش ازخواندن صیغه طلاق باید وضعیت باکره یا مدخوله بودن زوجه مشخص گردد. در صورتی که زوجه اعلام کند باکره است جهت دریافت گواهی سلامت بکارت به پزشکی قانونی معرفی می شود. در صورت مدخوله بودن نیز باید گواهی عدم بارداری را باید به همراه خود داشته باشد.
در تمام مراحل طلاق توافقی در دادگاه حضور زوجین یا وکلای آن ها الزامی است توافق زوجین از اولین مرحله تا پایان باید محفوظ بماند اگر زوج یا زوجه قبل از صدور رای پشیمان شوند، پرونده بسته خواهد شد.
هزینه های طلاق توافقی:
هزینه ثبت دادخواست در دفاتر الکترونیک قضایی حدود ۱۵۰ هزارتومان و هزینه مشاور برای هر دو طرف حدود ۷۰ هزار تومان و هزینه آزمایش برای زوجه حدود ۳۰ هزارتومان و هزینه ثبت طلاق در دفتر رسمی طلاق حدود ۵۰۰ هزار تومان می باشد.